Converter resolutie en afbeeldingsformaten

Indien je digitale foto’s wilt bestellen en laten mooi wilt laten afdrukken, moet je aan richtlijnen houden om een schitterend resultaat te krijgen. Met andere woorden alleen afbeeldingen van een hoge kwaliteit geven ook afdrukken van een hoge kwaliteit. Een hogere resolutie aangeduid in pixels levert geen hogere kwaliteit, dit heeft alleen invloed op de afdrukformaat.

Afbeeldingen met weinig pixels kunnen niet worden vergroot naar hele grootte afmetingen, maar afbeeldingen met veel pixels kunnen wel worden afgedrukt naar kleine formaten. Er is dan ook vaak verwarring de combinatie pixels en dpi. Bij afdrukken wordt altijd de term dpi (pixeldichtheid, dots per inch) gebruikt. Wanneer je de optimale kwaliteit van 300 dpi gebruikt voor een standaard afdruk van 15 x 10 cm, dan worden er per 2,54 cm ook echt 300 beeldpunten gebruikt om deze punten af te drukken. Stel dat je een foto met een resolutie van 3888 x 2592 pixels wilt afdrukken met 300 dpi dan heb je 300 pixels nodig om 25,4 mm te kunnen printen. Met 3888 pixels wordt de breedte dan (3888/300)x25,4=329 mm en de hoogte met 2592 pixels wordt dan 219 m, dat is dan 30 x 20 cm, dat is het formaat van A4 papier. Foto’s op het internet zijn vaak foto’s van 72 dpi, omdat deze geen hogere pixeldichtheid vereisen en heeft dit ook impact op laatijd van een website.

De resolutie mag best wel lager zijn hoe verder je van de afdruk weg staat. Je bent afhankelijk van de kijkafstand. Een poster bekijk je van een ander afstand dan een kleine foto van 10×15. Natuurlijk heeft de kwaliteit van het papier ook een grote rol. Zoals afdrukken op canvas volstaat 125 dpi of lager, maar wil men een hogere kwaliteit vergroting afdrukken, dan moet je uitgaan van een dpi van 200 of hoger, dat ook weer afhankelijk is van de kijkafstand.

De eindproducten worden geleverd door OYPO of “Werkaandemuur” en het hun systemen controleren of een geselecteerd foto voldoende resolutie heeft voor het bepaalde product/formaat. Wanneer de resolutie te laag blijkt te zijn zal het betreffende product ook niet beschikbaar zijn voor die foto tijdens het bestellen. Ik zorg er altijd voor, dat mijn foto’s atlijd met 300 dpi worden aangeleverd en voor productfotografie met 72 dpi.

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.