← SCHUIF →

Productfotografie en fotobewerking 1-op-1

Hoezeer je ook altijd probeert om het product/artikel zo goed als mogelijk direct op de juiste wijze op de foto te zetten er is altijd wel extra fotobewerking nodig.

Fotobewerken en photoshop

Ja zoals de inleiding al zegt voor productfotografie geldt ook dat er altijd een extra bewerking nodig is van de productfoto die uiteindelijk op je website wilt. Natuurlijk probeer je altijd tijdens de shoot het product zo optimaal als mogelijk op te stellen voor de beste compositie en foto, maar dat is ook vaak helemaal niet mogelijk. En moet je altijd de foto altijd verder aanpassen. Er zullen altijd haartjes, krasjes, stofjes of allerlei andere zaken op de foto zichtbaar zijn die je vaak niet eens met het blote oog direct kan zien. Dus daarom zeg ik dat productfotografie altijd een 1-op-1 relatie heeft met kennis van fotobewerking, zoals photoshop en lightroom. Voor commerciële productfoto zoals webwinkels zijn er altijd transparante productfoto’s nodig, dit zijn foto van producten waarvan de achtergrond is verwijderd of helemaal wit is zodat deze mooi neutraal op de webshop kan verschijnen. Hoezeer je dit door middel van licht geheel of gedeeltelijk direct kan fotograferen is het ook vaak niet mogelijk of lek je te veel naar het product, waardoor de zijkant te veel licht krijgen. Die wil je toch vaak zo veel als mogelijk voorkomen, maar ook in nabewerking kan je de achtergrond ook transparant maken. De foto zoals hiernaast is weergegeven vergt nog meer technieken en ook meer ervaringen in nabewerkingen. Soms moet je toch technische inzicht hebben of bepaalde photoshop technieken gebruiken om een foto zoals deze uiteindelijk de juiste compositie te geven. Zonder deze kennis kan je verschillende mogelijkheden ook tijdens het fotograferen niet vertalen naar de oplossing. Soms kan je een product gewoon weg niet in één keer op de foto zetten. Dan moet je dit soms in delen doen en daarna via nabewerking weer in elkaar zetten. Dat is de uitdaging, zonder dat er lenscorrecties of kleuren afwijken. Zo is er natuurlijk veel mogelijk bijvoorbeeld:
  • een lamp die aan staat, zonder een snoer in het stopcontact.
  • RVS look zonder spiegelingen
  • Extra schaduwen onder een tafel
  • hetzelfde product in verschillende kleuren
  • rook bij een product die er eigenlijk niet is
  • of combineren van meerdere producten tot één compilatie
Natuurlijk staat ik altijd open voor nieuwe uitdagingen.
Voorbeeld van een fotobewerking proces

We gebruiken cookies op onze website

Bevestig alstublieft, als u onze tracking cookies accepteert. U kunt ook de tracking weigeren, zodat u onze website kunt blijven bezoeken zonder dat er gegevens naar externe services worden verzonden.